tidninginkastad.blogg.se

En internet-tidning som skriver om artister, band och musikgrupper och lyfter fram de DEM vill ha sagt

Manganas Garden bryter loss i dansfest

Kategori: Allmänt

Musiken är deras stora passion här i livet, dem brinner för att skapa musik som får människor att mötas och må bra. Manganas Garden består av fem glada Garçons från olika delar av Göteborg, som har sammanstrålat för att skapa dansant discofunk. 70 talets discoklimax ihopslaget med de amerikanska 80 talets R&B, så kan man sammanfatta deras unika sound tillsammans med den klassiska versailles-popen.

 

Intresset för musiken har alltid funnits där för dem, Tom Serner (sång), Melker Petterson och Axel Agervi (gitarr) Oliver Ganslandt (bas) och till sist men inte minst är det Patrik Ekdahl på (trummor). Samtliga medlemmar har också spelat instrument dagligen ända sen barnsben. Majoriteten av oss utgick från gitarren, med undantag för Patrik Ekdahl som började sin musikaliska karriär som cellolist.  
      Det var mer en naturlig mognad av musikintresset som gjorde att dem plötsligt repade flera dagar i veckan. Först efter att dem insett hur mycket tid de omedvetet ägnar åt det, tog alla ett steg tillbaka för att se om samtliga medlemmar delar är villiga att gå från amatör till proffs.

Foto av: Rebecka Bjurmell

Den nuvarande konstellationen av Manganas Garden har existerat i ganska exakt två år. De första fröt planterades redan 2011. Innan Manganas Garden bildades så spelade dem i andra Göteborgsband som: Johns vatten, Albatross och Animal Club. När Manganas bildades så tog det inte lång tid innan klubbarrangörerna kontaktade dem för efterfrågningar om live-gigs. När det gäller musiken så vill de vill nå så långt det bara går, dock utan att behöva kompromissa.100 % kreativkontroll är ett grundkrav från deras sida, gentemot alla branschaktörer som dem samarbetar med.

 

"Vi är som bäst live och spelar för mångfald och gemenskap."

 

Dem hämtar mycket av sin inspiration från vardagliga upplevelser. Sen spenderar var och en många timmar per vecka på konsumtion av populärkulturell litteratur, film och musik. När de släppte sin debutsingel 'Electricity' , tidigare i år så uppmärsammades dem av svenska blogger som Being Blogged, Ge Hit Musiken samt Festivalrykten som beskrev debutsingeln såhär "Electricity blandar friskt från indierock, funk och disco- resultatet är en låt som är svår att inte stampa i takt till. Vi väntar spänt på framtida utgivningar". Låten har även spridit sig utanför Sveriges gränser och resulterat i ett samarbete med den franska labeln Yunizon som nu släpper bandets andra singel 'In The Mood' samt den kommande EP:n 'Manganas Garden'.

Foto av Viggo Forsberg: Ifrån vänster Oliver Ganslandt, Patrik Ekdahl, Melker Petterson, Axel Agervi och Tom Serner

 

Manganas Garden berättar ett minne: "Det var för två år sedan på våren när jag och Axel gick till en hemmafest och där träffade vi Mrs.M. Namnet Manganas är ett efternamn till en gemensam kompis till oss. Senare den kvällen så slutade det med att vi satte på gården (garden) och pratade, sen fick vi tillåtelse att använda hennes vackra namn. Så det var så vi kom på bandets namn- Tom Serner."

 

Deras kommande projekt nu när dem har släppt sin debut Ep ’Manganas Garden’ på den franska labeln ” Yunizon records” så i sommar blir det en rad spelningar för dem runt om i Sverige. Till hösten åker dem till Paris och London för att spela lite till. Det finns även en konstant hunger efter att spela in mer material, så när gig-perioden är avklarad kommer vi återvända till studion, säger dem.

   Vägen till att kunna försörja sig på musiken är visserligen längre och krokigare än att bara säga ja, så det krävs hårt jobb och organisering. Likt en ångbåt måste man ständigt mata in bränsle, styra åt rätt håll och se till att ta i tu med interna problem, innan man sjunker. Drömmen dem har är att dem ska kunna försörja sig på sin musik och kunna ägna 100% av sin tid åt bandet, istället för att behöva jobba vid sidan om. Anledningen till att dem är villiga att lägga 100% av deras tid på bandet är för att det är så sjukt roligt, säger dem.

 

"Den glädjen och energin vill vi ska skina igenom till publiken på varje spelning."

 

Manganas Garden yttrar sig om musik-kulturen i Göteborg och runt omkring över Sverige, det borde ske en förändring och en förändring kommer att ske, ni vet bara inte om det ännu.

"Låtarna i sig hoppas vi förmedlar vår glädje, eftersom de skapades i den. De senaste tio åren har göteborgs musikscen dominerats utav väldigt allvarliga band. Melankoli har liksom ansetts vara coolt, och humor har inte haft någon plats i musiken. Glädje och humor i kombination med skicklighet och precision är vad vi siktar på. Att kläcka skalet på den stela mentaliteten och hylla den djuriska tillfredsställelsen i att dansa till riktigt svängig disco-funk. Vi tror att alla vill göra det egentligen, men att de flesta avstår på grund av det sociala trycket, och rädslan av att göra bort sig. Vår dröm är att locka fram discodjuret i världsbefolkningen, och sprida ett solsken som lämnar en gyllene bränna på den moderna musikkulturen."

 

 

 

Skrivet av: Emma Jolin

 

Kommentarer

  • Sandra säger:

    bra blogg :)

    Svar: Tack så mycket Sandra!
    Ska jag skriva om Dig? [email protected]

    2014-06-30 | 22:03:25
    Bloggadress: http://ssaaandraa.blogg.se
  • Olivia säger:

    gillar din blogg mycket! men för att göra den ännu lite bättre så måste jag bara påpeka att det heter cellist, inte cellolist ;)

    Svar: Hej Olivia! Vad roligt att höra :) tack så mycket detta ska fixas
    Ska jag skriva om Dig? [email protected]

    2014-07-07 | 16:34:40
    Bloggadress: http://rydqvistolivia.blogg.se

Kommentera inlägget här: