tidninginkastad.blogg.se

En internet-tidning som skriver om artister, band och musikgrupper och lyfter fram de DEM vill ha sagt

Manganas Garden bryter loss i dansfest

Kategori: Allmänt

Musiken är deras stora passion här i livet, dem brinner för att skapa musik som får människor att mötas och må bra. Manganas Garden består av fem glada Garçons från olika delar av Göteborg, som har sammanstrålat för att skapa dansant discofunk. 70 talets discoklimax ihopslaget med de amerikanska 80 talets R&B, så kan man sammanfatta deras unika sound tillsammans med den klassiska versailles-popen.

 

Intresset för musiken har alltid funnits där för dem, Tom Serner (sång), Melker Petterson och Axel Agervi (gitarr) Oliver Ganslandt (bas) och till sist men inte minst är det Patrik Ekdahl på (trummor). Samtliga medlemmar har också spelat instrument dagligen ända sen barnsben. Majoriteten av oss utgick från gitarren, med undantag för Patrik Ekdahl som började sin musikaliska karriär som cellolist.  
      Det var mer en naturlig mognad av musikintresset som gjorde att dem plötsligt repade flera dagar i veckan. Först efter att dem insett hur mycket tid de omedvetet ägnar åt det, tog alla ett steg tillbaka för att se om samtliga medlemmar delar är villiga att gå från amatör till proffs.

Foto av: Rebecka Bjurmell

Den nuvarande konstellationen av Manganas Garden har existerat i ganska exakt två år. De första fröt planterades redan 2011. Innan Manganas Garden bildades så spelade dem i andra Göteborgsband som: Johns vatten, Albatross och Animal Club. När Manganas bildades så tog det inte lång tid innan klubbarrangörerna kontaktade dem för efterfrågningar om live-gigs. När det gäller musiken så vill de vill nå så långt det bara går, dock utan att behöva kompromissa.100 % kreativkontroll är ett grundkrav från deras sida, gentemot alla branschaktörer som dem samarbetar med.

 

"Vi är som bäst live och spelar för mångfald och gemenskap."

 

Dem hämtar mycket av sin inspiration från vardagliga upplevelser. Sen spenderar var och en många timmar per vecka på konsumtion av populärkulturell litteratur, film och musik. När de släppte sin debutsingel 'Electricity' , tidigare i år så uppmärsammades dem av svenska blogger som Being Blogged, Ge Hit Musiken samt Festivalrykten som beskrev debutsingeln såhär "Electricity blandar friskt från indierock, funk och disco- resultatet är en låt som är svår att inte stampa i takt till. Vi väntar spänt på framtida utgivningar". Låten har även spridit sig utanför Sveriges gränser och resulterat i ett samarbete med den franska labeln Yunizon som nu släpper bandets andra singel 'In The Mood' samt den kommande EP:n 'Manganas Garden'.

Foto av Viggo Forsberg: Ifrån vänster Oliver Ganslandt, Patrik Ekdahl, Melker Petterson, Axel Agervi och Tom Serner

 

Manganas Garden berättar ett minne: "Det var för två år sedan på våren när jag och Axel gick till en hemmafest och där träffade vi Mrs.M. Namnet Manganas är ett efternamn till en gemensam kompis till oss. Senare den kvällen så slutade det med att vi satte på gården (garden) och pratade, sen fick vi tillåtelse att använda hennes vackra namn. Så det var så vi kom på bandets namn- Tom Serner."

 

Deras kommande projekt nu när dem har släppt sin debut Ep ’Manganas Garden’ på den franska labeln ” Yunizon records” så i sommar blir det en rad spelningar för dem runt om i Sverige. Till hösten åker dem till Paris och London för att spela lite till. Det finns även en konstant hunger efter att spela in mer material, så när gig-perioden är avklarad kommer vi återvända till studion, säger dem.

   Vägen till att kunna försörja sig på musiken är visserligen längre och krokigare än att bara säga ja, så det krävs hårt jobb och organisering. Likt en ångbåt måste man ständigt mata in bränsle, styra åt rätt håll och se till att ta i tu med interna problem, innan man sjunker. Drömmen dem har är att dem ska kunna försörja sig på sin musik och kunna ägna 100% av sin tid åt bandet, istället för att behöva jobba vid sidan om. Anledningen till att dem är villiga att lägga 100% av deras tid på bandet är för att det är så sjukt roligt, säger dem.

 

"Den glädjen och energin vill vi ska skina igenom till publiken på varje spelning."

 

Manganas Garden yttrar sig om musik-kulturen i Göteborg och runt omkring över Sverige, det borde ske en förändring och en förändring kommer att ske, ni vet bara inte om det ännu.

"Låtarna i sig hoppas vi förmedlar vår glädje, eftersom de skapades i den. De senaste tio åren har göteborgs musikscen dominerats utav väldigt allvarliga band. Melankoli har liksom ansetts vara coolt, och humor har inte haft någon plats i musiken. Glädje och humor i kombination med skicklighet och precision är vad vi siktar på. Att kläcka skalet på den stela mentaliteten och hylla den djuriska tillfredsställelsen i att dansa till riktigt svängig disco-funk. Vi tror att alla vill göra det egentligen, men att de flesta avstår på grund av det sociala trycket, och rädslan av att göra bort sig. Vår dröm är att locka fram discodjuret i världsbefolkningen, och sprida ett solsken som lämnar en gyllene bränna på den moderna musikkulturen."

 

 

 

Skrivet av: Emma Jolin

 

Nya beats av Beatzzeria

Kategori: Allmänt

Har tidigare gjort en intervju med Beatzzeria på bloggeen som man borde läsa, så att man förstår vad som händer.... Men jag ger er en uppdatering om att framgången ser mer en ljus ut, och kommer inte slockna på ett tag. Har ni inte lyssnat eller sett hans video, då är det dags NU!
 
"En ihop klippt video med många demonstrationer. Mina åsikter & känslor i denna video. Börja ta intiativ och agera mina vänner! Vi rör oss mot en ljusare framtid nu. Jag tycker det är fel med nazism och rasism. Jag tror inte vår framtid eller kommande generation ska ta del utav det här och att jag vill att vi ska röra oss mot en tryggare och ljusare framtid med våra vänner, systrar, bröder, familjer tillsammans och inte kriga och demonstrera eller tåga. Tänk på det, varför hata kvinnor eller vara ett svin? Varför vara en riktig skitstövel när du kan vara en schystare person, en snällare person. Så som du bemöter, blir du bemött tillbaka... Även om det är våld... Öga för öga, tand för tand" -säger Beatzzeria 
 
 
Skrivet av: Emma Jolin

USAs egna Passion Draft

Kategori: Allmänt

 
"Vi vill expandera vår grupp men just nu ser det ut som det blir vi fyra"
 
Passion Draft träffades genom musik klasserna i Santa Barbara City Collage, Kalifornien. Efter att ha lärt känna varandra inom några månader märkte dem hur starka de var inom grupparbete och valde då att ta sina musikaliska talanger till nästa steg genom att starta ett band ihop. De har tre olika musik bakgrunder, gitarristen Julian Hall har spelat gitarr i många år och har influenser från mettal-genren. Carma Reichhart är deras violinist som har spelat fiol i många år och men har en klassiskt bakgrund. John Joveth Jorquia är deras lead-vocalist, som är ifrån Sverige och är dessutom en internationell student på SBCC. Det är även han som skriver och producerar musiken som dem spelar ihop. Han har popen och edm som sin musikbakgrund. Den senaste tiden så har de tagit in en trumis som heter Dex Sullivan han är en grym spelare och har all sorts av musikaliskt bakgrund. 
 
Foto från vänster Carma, Dex, John och Julian 
 
Dem har alla sina olika anledningar till varför dem började att spela musik, och därför låter jag dem svara individuellt på just den frågan
 
Julian:
"Jag blev en musiker för att insåg att efter att ha spelat gitarr i många år såg jag detta som något jag kan gör resten av mitt liv."
 
Carma:
"Jag kom in i musiken när jag var ca 4 år gammal. Min familj var mycket fattiga på den tiden, och min mamma ville att jag skulle vara en del av något som var överkomligt. I min gamla skola, hade de ett program som gav gratis lektioner och lånade ut instrument till studenter vilket jag tog till vara på. Jag valde Violin och har spelat det sedan dess."
 
John Joveth:
"Jag insåg under tonåren att musik var något som mitt hjärta föll för. Att se min första Globen konsert med James Blaunt gav mig inperation till att skriva och börja spela piano. VIlket jag har gjort sen dess. På vägen så har jag också studerat mig in på ljud-ingenjör linjen och denna kunskap har varit en positivt inverkan på min musik. Som låtskriva och producent så har jag nu tillräckligt med verktyg och kunskap för att fullt kunna producera låtar, vilket är något som jag vill göra mera av framöver."
 
 
"Vi gillade hur det lät, så vi fortsatte att spela tillsammans, och så småningom bildades ett band ihop."
 
 
Innan dem blev ett band, så spelade de alla inom en klass i skolan. Dem träffades dagligen; blev vänner, och bestämde sig sedan för att spela ihop alla tre, tillsammans en dag. 
 
Dem vill överföra energi och inspiration till musikälskare där ute genom sin musik. De säger att dem tror inte det finns ett centralt budskap i detta band förutom att visa hur kul de har det under deras framföranden och ge deras publik en grym underhållning.
Deras genre kan tolkas på olika sätt, men de klassificera sig som pop / alternativ rock med elektroniska influenser. Deras inspelningar på nätet är än så länge bara akustiska, men när de ska börja spela in sina original, kommer det att låter mer elektroniskt. Dem har nu också börjat spela in sin första EP, så håll utsikt!
 
 
Foto från vänster Carma, John och Julian
 
Som ett band får dem sin inspiration ifrån sina fans, och sina familj och vänner. Men varje medlem har sin egen smak och inspiration, som de sedan delar med sig till medlemmarna.
 
Julian:
"Jag personligen får mycket av min inspiration från metal-band och gitarrister som (Steve Vai, Per Nilsson, Tosin Abasi, etc), och jag tycker att det är häftigt att medlemmarna i bandet har väldigt öppna sinnen när det gäller olika musikaliska preferenser."
 
Carma:
"Som individ, ser jag verkligen upp till vår ledare John Joveth. Han är klippan i vårt band och ledare. Jag älskar också hur vårt band försöker göra något av en idé, snarare än att kasta den direkt."
 
John Joveth:
"Inspiration, ja du, mesta dels får jag mina inspirationer från livet jag har levt och känslor som dyker upp på vägen. Men stor del av mina inspirationer är också från stora artister och låtskrivare några av dem är One Republic, Imagine Dragons, Ne-Yo, Usher, Michael Jackson, John Legend mm... 
Jag älskar att experimentera med olika genre från spanskt till pop eller varför inte klassiskt med elektronisk sound tillsammans? Man kan få så himla häftiga nyanser om man har tur."
 
 
 
Dem vill att folk ska veta att även om dem spelar "pop"musik, så har dem även möjligheter att lägga till nya böjningar och idéer till sin palett. Inte döma en bok av dess namn. Lyssna på oss innan du bestämmer vad du tycker, säger dem.
 
 
Passion Draft berättar varsit minne:
 
Julian:
"När jag första gången träffade Joveth, gav jag honom en mini-låda med alla-hjärtans dag godis och skrev "Jag tycker du är en fantastisk musiker, vi borde samarbeta någon gång." Jag hoppades på att få se vad han höll på att jobba med inom musiken, och jag är glad att det godiset hjälpt till att starta en sådan fantastisk vänskap!"
 
Carma:
"Ett minne som jag har av vårt band är när vi gjorde en av våra första live-inspelningar "Definition Of Me", grabbarna hade denna idé att flaxa våra armar som fåglar efter vår sång. Jag tänkte för mig själv att det måste vara galenskap eller fånigt, men det visade sig vara roligt men lustigt ändå."
 
Joveth:
"Ett minne som starkt kommer upp i mina tanka när denna fråga dyks upp, är när vi alla tre började öva och spela ihop inför vårt första gig. Att få höra hur bra vi spelade ihop och grupparbetet som visades sig vara fantastiskt!"
 
 
 
Deras kommande projekt vid det här laget är  deras live-inspelningar och gigs, de berättar att de har inget stort pågång ännu. De håller på att samla ihop mer information om platser och olika evenemang där dem kan spela på. Deras EP är på gång och de spelar in deras musik i sin egen takt för att få till musiken precis så som dem vill ha den. Dessutom hoppas dem på att kunna lägga upp en video varannan vecka på youtube.
     Dem ska spela på en restaurang den 26 juni 7-9 pm i Santa Barbara State street.
Men har annars inte så många gigs bokade ännu, men definitivt snart! Sommartiden i Santa Barbara ger många möjligheter att utföra.
 
 
"Drömmar för oss skulle vara att göra detta vår primära arbete."
 
 
Passion Draft tipsar fritt:
"Ett mål som inte kommer att förändras, är att leva livet och hålla på med det vi älskar att göra, ge inte upp för varje nedgång som kommer upp i era liv det är ett tecken på att jobba ännu hårdare för att uppnå dina mål."
 
Kontakt/ Contact info
 
 
 
 
 
Skrivet av: Emma Jolin
 
 

Sakib Zabbar öppnar sig

Kategori: Allmänt

Hans röst har tagit många människor med storm, och han bär stolt upp sin breda malmö-dialekt med ett stort leende. Som denna energi knippe han är, delar han med sig om sina upplevelser och lärdomar.
 
Sakib berättar att han är en sådan person som har svårt att veta vem han är, men han tycker också att det är det som är charmen med det hela, att inte alltid veta allt. För två år sedan hade han inte den minsta aningen om att han ens kunde sjunga, då han bara spelade musik. Och nu idag så har han sjungt inför en miljon människor. Man kan inte undgå att det är popen, soulen, funken och jazzen som tilltalar honom mest som artist. Fast som privatperson är han precis som vem som helst, fast ändå inte. Glad, sur, konstig, filosofisk, driven och lat ja lite av varje. Men egenskap som han har som kännetecknar honom, är hans fritänkande.
 
 
"Som musiker vill jag påstå att jag är väldigt oförutsägbar"
 
 
"Jag kan vara som en naiv liten klimp i mitt egna sagoland, men då jag sett ett och annat i livet trots min ringa ålder- så jämnar det nog ut sig ganska väl.."
 
 
Sakib berättar att hans idol upplevelser har lärt honom otroligt mycket. Då han fått en djupare insikt på och om sig själv framförallt. Han har lärt känna sidor av sig själv som han tidigare aldrig kommit i kontakt med innan. Och att han fungerar som bäst när han gör det han vill på sitt egna sätt, och inte på någon annans vis. Att jobba med andra och lyssna är något som han älskar att göra, men tycker det är svårt att jobba efter andras direktiv. Särskillt när det handlar om något som han ska stå för. "Då faller jag, som vi såg i höstas", säger han. Det är så mycket mer om arbetet bakom scenen och sitt egna liv...Vad ska man säga? Helt otroligt mycket bra. Så sjukt tacksam är jag.
           Nu efter idol jobbar Sakib i en butik, skriver musik, spelar in, drömmer & framförallt lever. Han har många abitioner och saker som han vill jobba med och för. Men han tar en sak i taget så att han inte tappar glöden som han har med sig. 
 
 
 
"När jag var yngre drömde jag om att bli nästa tunga rapstjärna, haha. Så jag skrev mycket sånt som lät bra, rent av kopierade mina idoler"
 
Sakib får sin inspiration av allting överallt. Han nämner sina gamla texter som han skrev när han va yngre. Ett tramsigt exempel på hur de kunde låta (Ex, Jag var brun som choklad och att det var därför jag var glad). Men idag efter en bra tid så inspireras han verkligen av allt. Det kan vara att en dörr smäller till medan han skriver och så plötsligt lägger han på en fet markering. Ibland kan han börja skriva efter att han hört en grym låt. Sakib berättar att det är inget fel att imitera, så länge man använder materialet för att måla upp sitt egna skapande i slutändan. "Jag tror att våra uttryck och sound ligger i hur vi levt och lever våra liv, en skådis är inte bra om han inte har verkliga referenser, i sitt förflutna att jobba med när man ska lära sig gestalta sin karaktär" säger han. Samma är det för honom och musiken säger han.
 
Jag frågar honom vad han vill att sina lyssnare ska veta om honom "Åh haha, tuff fråga. Det dem vill veta.." säger han. Sakib är en väldigt öppen och framförallt ärlig person. Det han tycker tänker han inte forma om på någotvis för att de ska låta behagligt i någon annans öron. Men lyssna kommer han alltid att göra och i första ögonkastet- vilja bli din vän. Resten kan man få reda på bara genom att fråga honom, eller bara lyssna på hans musik. För när han skriver, ser han sig omkring vart han befinner sig, sedan skriver han det. Med tiden så har han slutat facineras av "häftig" musik, dömer ofta en låt efter vad man får uppleva efter att ha hört texten. Så jag antar jag skriver jag jag lyssnar, säger han.
 
Musiken för Sakib är en Heaven-Frizon, som han kan bege sig till när han vill. Det är ett av alla hans sätt att uttrycka sina känslor på, ljuvliga liksom de mörkare känslorna. Sen är det ett fantastiskt plus att man kan skaka rumpa till det också. Sakib älskar musik, eftersom den finns överallt. Tänk efter. Rörmokare är sjukt viktiga, byggnadsarbetare också - men musiken hade vi inte överlevt utan...tycker det är allvarligt hur underskattade vi är i yrkes Sverige, säger han.
 
Om hemorten Malmö och musiken kommer hålla honom kvar? Svarar han, Ett tag till, helt klart, jag älskar Malmö. Han berättar att han förstår inte varför han skulle flytta därifrån heller. Även om det är lockande att flytta och skaffa eget boende så har han mycket saker han vill göra innan dess. Även fast han gillar att leva ensam. Men i nuläget är det bara onödigt, då hans föräldrar har kämpat hårt för att Sakib ska ha ett bra liv hemma. Då stannar jag så länge jag kan säger Sakib. I Malmö befinner sig även hans musiker, producent och allt som han behöver. Han säger även att han är ingen stadgad person, han lär vara här, där och ingenstans, det är roligare så..
 
"Så tills jag kommit till skott och karriärshjulen börjat rulla, så är jag stabil här i Malmö"
 
Foto av: Kaj Giniewski
 
 
Sakib Zabbar berättar ett minne: "Alltså shit. Det där är ju skitsvårt. Men när vi ändå är inne på ämnet "mig" - så minns jag tydligt och klart den kvällen i S:t Johanneskyrka i Malmö. Då min gamla gymnasieskola hade julavslutning, vi hade fått reda på att skolan skulle läggas ner och att en del lärare skulle få lämna. Jag upplevde personligen stämningen som ganska så dyster och dunkel runtom oss. Det var på den tiden jag nyss insett att jag kunde sjunga. Så jag tog tillfället i akt och skrev upp mitt intresse för att uppträda. Jag hade arrangerat om Sam Cookes fantastiska låt "Nothing Can Change This Love" och framförde, tillsammans med två goda vänner, låten för skolan och övriga som kom den kvällen. Bara för att yppa för de "drabbade" & ledsna att jag hade medömkan för dem. Jag hörde att folk blev häpna, någon fällde en tår men framförallt - kände jag något inom mig själv den kvällen jag aldrig tidigare gjort. Jag tror att det var ren lycka, men jag vet inte. Det kändes bra i alla fall" . Här kan du se det uppträdandet - http://www.youtube.com/watch?v=bPVOs5QboaU
 
Sakibs drömmar om livet är att vara glad över vart han än är och gör, och att va glad för att bli äldre. Och inte gräma sig över det förflutna och inte fördärva sig som person och bli materialisk. Men framförallt bli en bra man & pappa en dag, vart det innebär då. Han berättar att han har många drömmar, men mycket kan också ändras och förändringar måste man i såfall acceptera. Livet är verkligen en berg- o dalbana, så är det något han alltid kommer hålla fast vid är det att vara sig själv, livet ut. 
 
Intima spelningar är något som Sakib föredrar. Fast det betyder inte att det ska vara i små rum och ytor. Han är en stark karaktär som gillar att synas och ta plats så är det något han vill att hans spelningar ska vara så är det, personliga. Låtarna är den samma men showen grundas på folket, staden, tiden allt spelar roll. So artist är han väldigt human i sitt sound och vibe, tycker han. Därför är det också viktigt att hans publik känner sig välkomna medan de upplever något jävligt fett och kanske rent av excentriskt. Eftersom texterna handlar om honom och oss, så vill han också framföra det som sig själv och vara ärlig.
 
Efter idol upplevelsen så va de stora förändringar. Uppmärksamheten kom på ett nytt sätt, hans perspektiv och åsikter och även han själv som artist. Han förstod verkligen hur liten han kände sig som artist, men med erfarenheten kom också formgivningen. Han är hur spänd som helst på vad framtiden kommer att bringa och vad den ska göra med honom.
 
 
Tipsa fritt:
"Kan tipsa er om att inte leva för mycket efter andra. Lyssna, men inte mer. Om ni bara visste vad ni alla har inom er så skulle ni nog bli förskräckta nästan. Tänk efter snabbt och sedan inse hur befängt det vore om någon annan visste vårt eget bästa. Men - varje människa runtom dig kan betyda något väldigt stort för ditt liv, därför ska du alltid lyssna. Sedan måste vi också ibland ta hand om oss själva genom att inte bara bry oss, för mycket. Vad det nu än innebär. Och det kommer jag alltid hålla fast vid! "
 
 
Skrivet av: Emma Jolin