tidninginkastad.blogg.se

En internet-tidning som skriver om artister, band och musikgrupper och lyfter fram de DEM vill ha sagt

JaeWon blev Jimmy Skoog

Kategori: Allmänt

Rapparen och familjemannen Jimmy Skoog i Stockholm, har tidigare gjort musik under namnet JaeWon men valde att återgå till sitt födelsenamn. Allt började av att han hade för lite att göra och ville testa något som va nytt.
 
"Så jag började skriva raptexter"
 
Med tiden förstod han att det var ett utmärkt sätt att uttrycka sig på och valde därför att fortsätta, det har blivit en del av hans personlighet. Intresset av att lyssna på musik har alltid funnits så det föll för honom ganska naturligt att han själv skulle vilja prova på att skapa musiken förr eller senare.
 
"Kärlek är alltid den största inspirationskällan. Kärleken till sin partner, till sina barn, till själva skapandet. Så jag omger mig själv med kärlek helt enkelt"
 
 
 
När Jimmy skriver sina låtar gör han det alltid först och främst för att få uttrycka något han vill få ur sig. Något som han vill, och många andra artister också säkert vill, är att förmedla känslor som lyssnarna kan relatera till, leva sina liv till. Han vill att lyssnarna ska känna att han berättar deras historia också.
 
Tanken om musik kom när han var 12 år då han skrev sin första text men började inte rappa förrän ett år senare. Sedan dröjde det några år till innan det blev mer på allvar. Så vid 14-15 års åldern tror han, sedan dess har det alltid varit allvar  för honom.
 
Jimmy Skoog berättar ett minne. "Det finns många, men ett av det roligaste är ttyvärr hemligt. Men det innehåller mig och mitt entourage, Teddybears Stockholm, Swing-Fly, Sundsvalls Gatufest och en hotellhiss klockan fem på morgonen... Haha"
 
I framtiden hoppas han på att han skulle kunna försörja sin familj genom att göra musik. Även att han fortfarande får jobba med sitt fantastiska team, Peter och Alex, vill även utökat med en manager och videofolk. Han hoppas på att dem ska kunna göra allt själva hela vägen.
 
"Det är inte omöjligt att vi samarbetar med ett skivbolag om fem år"
 
 
Jimmy Skoog har några projekt på gång. Efter att ha släppt 4 remixer på kända låtar under den senaste månaden är det nu dags att släppa eget material. Han har en bunt med låtar som kommer släppas som lösa singlar under resten av året. Planen är att fortsätta släppa låtar kontinuerligt och alltid vara aktiva på sociala nätverk och fucka up folks feed.
 
Hans tidigare spelningar har oftast blivit krogspelningar eller på ungdomsevenemang, men det händer även att det blir på andra ställen också. Då han har spelat i kyrkor och privatfester. Men viljan om att få spela mer på Festivaler under 2014 finns. Drömmen och målet är att kunna göra musik som folk kan leva.
 
Jimmy Skoog delar med sig fritt. "Det vore guld värt om ALLA som läser detta ville hjälpa att komma ett steg närmare min dröm genom att besöka min sida http://www.JIMMYSKOOG.com och lyssna på min musik. Där finns också länkar till alla sidor (Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Soundcloud osv.) så ni kan följa mig på min resa.
    Jag kommer att fortsätta släppa mycket musik framöver, så fortsätt störta och hjälp mig att sprida musiken så kommer jag fortsätta att leverera. Ni kommer inte bli besvikna"
 
Följ Jimmy på...
Instagram: @jimmyskoog
 
Skrivet av: Emma Jolin

Monster Apparat

Kategori: Allmänt

Johan Sturesson skapar minimal syntpop tillsammans med vännerna Daniel Svraka och Mathias Brattberg.
    Det var 2008 som Johan hade fått en festivalspelning. Några dagar innan festivalen kontaktade arrangören honom i vanlig ordning och Johan fick panik.
 
"Jag hade lyckats glömma bort det hela och hade inga låtar och inget band."
 
Det var då han kontaktade sin gode vän Daniel och bad om hjälp. Han ställde snällt upp och kom på något slags robottema samt lovade han att sjunga. Johan gjorde 6 låtar som de kunde improvisera till samt några robotutstyrelser gjorda i papperskartong. På vägen mot festivalen hörde Daniel låtarna för första gången och minuterna innan de skulle upp på scen satt han i bilen och lyssnade på låtarna och skrev texterna.
  De visade sig också att festivalens övriga band var traditionella rockband med tillhörande publik så Daniel och Johan var det enda elektroniska akten.
 
"Det var kaos och jag har nog aldrig varit så nervös. Vi gick upp på scen och jag minns att när vårt intro började så hände något märkligt."
 
Ljudsystemet fylldes av ett ljudlandskap som tog dem och festivalen på en resa rakt ut i rymden. Deras spelning gick bra mot alla ods och publiken gillade det. Dagen efter var det Monster Apparat all lokal media hade på förstasidorna.
 
"Vi kom då överrens om att det här måste vi fortsätta med."
 
Det var Daniel som kom på namnet Monster Apparat i bilen hem. Sedan starten 2008 har även Mathias Brattberg anslutit sig till spektaklet.
 
Från vänster Johan Sturesson och Mathias Brattberg
 
När Monster Apparat skapar sin musik har dem inget budskap. Utan deras texter kan handla om vad som helst bara det passar till musiken. Dem har hört att för andra musiker är budskapet viktigare än själva musiken, och det är rätt jobbigt att lyssna på säger dem. Texten och musiken ska enligt dem bilda en symbios eller helhet som berör.
 
Deras inspiration är känslor utifrån både världsliga och vardagligt nära ting i kombination med intresset för elektroniska instrument, det är det som väcker skaparlusten. I deras studio är det mycket "uppfinnarjocke" och experimenterande som gäller, en process som dem ser fram emot.

Dem Dj:ar också en hel del och i och med det så får dem höra mycket av andras musik och detär kanske den största inspirationskällan av alla.
 
Ser sig själva som konstnärer snarare än musiker och vill att lyssnarna ska anstränga sig lite för att hitta deras musik, därför finns dem bara på vinyl och kassett. Av samma anledning undviker dem medvetet Spotify och liknande.
 
"Har man köpt t ex en vinylsingel så lyssnar man på den på ett mer intressant sätt än om den dyker upp i en spellista."
 
 Från vänster Johan Sturesson och Daniel Svraka
 
Deras live-shower så väljer dem medvetet att maskera sig. Men inte för att dölja sig utan för att förstärka sin- och publikens upplevelse. Och det säger mer än dem som personer, än om dem inte klätt ut sig.
 
Monster Apparat berättar ett minne. "Förra året gjorde vi en spelning på en festival där vi hade ett hästtema som var helt underbart! Vi hade stora banderoller med hästar på och Mathias byggde ett hästhinder som vi hade som scendekor. Vet inte om så många förstod eller uppskattade det men vi gjorde det och det är värt mest."
 
Deras spelningar brukar hålla till på mindre klubbar och festivaler med inriktning på elektronisk musik, det är där dem hör hemma. Dem spelar mer utomlands än i Sverige, de ska ha en spelning i Madrid snart. Samt ska de påbörja inspelning av nya låtar som i början på 2014 kommer på skiva.
 
"Drömmen om att spela live på Falsterbo Horseshow finns."

Monster Apparat delar med sig fritt. "Synthmusik handlar för oss om fysiska synthar och trummaskiner. Våra studiosessioner är en orgie i kopplande och grejande med massor av maskiner för att hela tiden hitta det, för oss, perfekta ljudet. Många av de instrument vi använder är runt 30 år gamla och de lever liksom sitt eget liv under inspelningarna. Någon gång ska vi bygga en egen synthesizer och den ska då såklart heta Monster Apparat."
 
 
Kolla in!!
-Vår tolkning av modern folkmusik vi gjorde för radioprogrammet Ström i P1 2013
 
-Monster Apparat live i Tilburg, Holland 2010:
 
Skrivet av: Emma Jolin